top of page
Zoeken

VIRGINIA WOOLF

door Jasmijn Groot -


Afbeelding: Foto van Virginia Woolf (1927) Fotograaf Onbekend. Harvard Theater Collection, Houghton Library, Harvard University. Cambridge, Massachussetts, Verenigde Staten.

Virginia Woolf, geboren als Adeline Virginia Stephen (1881-1941), was een Engelse modernistische auteur, bekend als pionier in het gebruik van het stream of consciousness narratief. Sommige van haar bekendste werken gaan ook over haar liberale ideeën omtrent gendernormen, genderidentiteit, feminisme, seksuele oriëntatie en relaties, die haar tijd ver vooruit waren.


Hoewel veel Victoriaanse auteurs haar huis passeerden toen Virginia jong was, vanwege haar vaders beroep als auteur en literair criticus, waren de Stephens conservatief als het ging om de opvoeding van hun kinderen: de jongens gingen naar dure kostscholen en universiteiten, terwijl de meisjes het moesten doen met het privéonderwijs dat ze thuis kregen. Virginia en haar oudere zus Vanessa verlieten het ouderlijk huis pas na de dood van hun vader in 1904.


Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar Virginia's jeugd in relatie tot haar literaire werk en haar geestelijke gezondheid. Virginia leed haar hele leven aan zenuwinzinkingen en depressieve episodes. Wetenschappers bediscussiëren de mate waarin Virginia's relatie met haar ouders, hun genetica en de vroegtijdige dood van haar directe familieleden bijdroegen aan haar worstelingen. Virginia getuigde tijdens haar leven bovendien dat ze als kind seksueel misbruikt werd door haar oudere halfbroers. Lange tijd werd gedacht dat haar getuigenissen het geraaskal van een 'gekke dame' waren, maar nu worden ze serieus genomen en beschouwd als een mogelijke oorzaak van haar depressieve episodes.


Virginia en Vanessa verhuisden van Kensington naar een huis in de bohemienachtige wijk Bloomsbury in Londen, samen met hun broers Thoby en Adrian. Vanaf 1905 begon Thoby zijn intellectuele vrienden uit Cambridge naar hun huis uit te nodigen, die gaandeweg de Bloomsbury Group werden. Alle leden, waaronder Virginia en Vanessa, maar ook E.M Forster, stonden kritisch tegenover oude Victoriaanse opvattingen, richtten zich op persoonlijke relaties, individueel plezier, kunst en bespraken links-liberale politieke standpunten.


Virginia waagde zich in 1904 aan de journalistiek en schreef recensies en essays voor het Women's Supplement van The Guardian en The Times Literary Supplement. In 1912 trouwde ze met Bloomsbury-lid Leonard Woolf. Haar eerste roman, The Voyage Out werd gepubliceerd door de uitgever van haar halfbroer in 1915. Virginia en Leonard begonnen hun eigen uitgeverij, Hogarth Press, waarmee ze de meeste werken van Virginia publiceerden.


Veel van Virginia's romans gingen over actuele thema's, zoals oorlog en shell shock, onderwerpen die beïnvloed waren door haar leven tijdens de Eerste Wereldoorlog en het interbellum tijdperk. In veel andere opzichten was haar werk zijn tijd vooruit, zelfs tijdloos, en behandelde het onderwerpen die vandaag de dag nog steeds relevant zijn. Een van haar populairste werken, Orlando (1928) is een fictieve biografie van een man die van geslacht verandert en 300 jaar leeft, waarmee Virginia genderidentiteit en -normen verkende. Virginia's liefdevolle huwelijk met Leonard Woolf was een open huwelijk en beide echtgenoten hadden buitenechtelijke affaires. Virginia's beroemdste minnares, Vita Sackwell-West, die openlijk de rolpatronen van mannen en vrouwen trotseerde, was de inspiratiebron voor de roman.


"For most of history, anonymous was a woman" - Virginia Woolf

Maar Virginia was zelf in veel opzichten een moderne feministe: ze wilde financiële onafhankelijkheid, bijdragen aan het inkomen van haar gezin en ze wilde de erkenning van vrouwelijke schrijvers als gelijken van mannen. In haar lange essay A Room of One's Own (1929) pleit ze voor vrouwenemancipatie en onderzoekt ze het sociale onrecht tegen vrouwen in haar eigen tijd, terwijl ze de wortels ervan in het verleden vindt. Virginia vond niet alleen ons gebrek aan kennis over historische vrouwen zorgwekkend, ze stelde ook dat hun onzichtbaarheid het gevolg is van een gebrek aan kansen, niet van een biologische inferioriteit.


Virginia Woolf overleed op 28 maart 1941 op 59-jarige leeftijd. Ze verdronk zichzelf in de rivier achter haar huis in Sussex, Engeland.



Wil je de boeken van Virginia Woolf eens lezen? Ted-Ed maakte een leuke YouTube video om nog eens te onderbouwen waarom haar werk de moeite waard is. The Historical Women Project beveelt Woolfs 'A Room of One's Own' en 'Orlando' als twee van de belangrijkste werken om gendergeschiedenis beter te begrijpen. De boeken zijn allebei te koop via de webshop van Savannah Bay.


 


Jasmijn is genderhistorica en oprichter van het Historical Women Project. Ze publiceert artikelen voor onder andere Opzij en Winq en stelt haar expertise over gender en vrouwengeschiedenis ter beschikking aan verschillende media. Jasmijn studeerde Geschiedenis en Oudheidkunde aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. 




Yorumlar


bottom of page