OVER
GESCHIEDENIS zit vol verbazingwekkende verhalen. Ze gaan over strijders op het slagveld, ontdekkingsreizigers die de horizon van mensen verbreden en pioniers op het gebied van wetenschap, literatuur en kunst. Het gaat over koningen en presidenten, politici en geestelijken, kunstenaars en wetenschappers. Er wordt gelachen, er is drama, plezier en intrige. Kortom, geschiedenis is heel leuk.
Als je een man bent. Niet echt wanneer je een vrouw bent
VROUWEN zijn nauwelijks aanwezig in Nederlandse geschiedenisboeken, geschiedenisbladen, tentoonstellingen of in de historische verhalen die we elkaar vertellen. Door de geschiedenis heen hebben vrouwen beperkte kansen gehad ten opzichte van mannen, en veel gebieden in de maatschappij waren voor hen afgesloten - denk aan politiek, wetenschap en literatuur. Desondanks hebben talloze vrouwen de hindernissen overwonnen die voor hen werden opgeworpen. Om uitindelijk door het nageslacht over het hoofd te worden gezien, hun prestaties onwaardig bevonden om herinnerd te worden. Simpelweg omdat ze vrouwen waren.
DE EERSTE VROUWENHISTORIA TER WERELD, Gerda Lerner (1920-2013), stelde al in de jaren zestig dat de ongelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in onze geschiedenis verregaande gevolgen heeft voor onze samenleving. Jongens die de middelbare school verlaten, hebben gezien dat ze oververtegenwoordigd zijn in hun geschiedenislessen, waardoor ze het gevoel hebben dat ze belangrijker zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Meisjes zijn daarentegen ondervertegenwoordigd. De kans is groter dat ze zichzelf minder belangrijk vinden en het Imposter Syndrome ontwikkelen wanneer ze de arbeidsmarkt betreden. Juist daarom stelt Lerner terecht dat "vrouwengeschiedenis het belangrijkste instrument is voor vrouwenemancipatie".
HET HISTORICAL WOMEN PROJECT wil de zichtbaarheid van internationale vrouwen uit het verleden vergroten en vrouwengeschiedenis de aandacht geven die het verdient. Samen met onze gastschrijvers publiceren we wekelijks biografieën over historische vrouwen van wie we vinden dat iedereen ze zou moeten kennen. We schrijven artikelen over genderhistorische onderwerpen en we bespreken nieuwe en oudere releases over historische vrouwen, feminisme en genderstudies in onze recensies en shorts. En voor degenen die geïnteresseerd zijn in het leren van de basics over alles wat met gendergeschiedenis te maken heeft, hebben we een lijst met multimedia samengesteld om je op weg te helpen.
​
​
Heb je zelf een leuk idee en wil je graag bijdragen aan het Historical Women Project? We zijn altijd op zoek naar leuke ideeën, gastschrijvers en samenwerkingen! Je kunt hier contact met ons opnemen.
​
JASMIJN GROOT
OPRICHTER
HOOFDREDACTEUR
​
Jasmijn is genderhistorica en oprichter van het Historical Women Project. Ze publiceert artikelen voor onder andere Opzij en Winq en stelt haar expertise over gender en vrouwengeschiedenis ter beschikking aan verschillende media. Jasmijn studeerde Geschiedenis en Oudheidkunde aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit.
ROSA DEN OUDSTEN
SCHRIJVER
​
Rosa is amateurhistoricus met een voorkeur voor vrouwengeschiedenis door alle jaren heen. Ze verslindt boeken en podcasts over vrouwengeschiedenis en deelt dat graag met de wereld. Daarnaast is ze goed in verhalen vertellen en dat is precies wat geschiedenis is, het verhaal vertellen van mensen die er niet meer zijn. Rosa is docent Maatschappijleer en Levensbeschouwing en probeert 2 kinderen op te voeden.
MAARTJE KRAMER
SCHRIJVER
​
Maartje is een gedreven archivaris en erfgoedprofessional met een passie voor het uitpluizen van geschiedenis. Ze heeft een achtergrond in Cultureel Erfgoed, gestudeerd aan de Reinwardt Academie. Maartje deelt graag haar kennis, het liefst met een insteek over historische kleding en recepten. Naast haar werk is ze een enthousiaste keukenprinses, (dakterras) moestuinhoudster en heks.
JULIËTTE RONTELTAP
SCHRIJVER
​
Juliëtte is oudhistoricus – gespecialiseerd in religie & cultuur – en een goede vriendin van Jasmijn. Zij hebben elkaar ontmoet tijdens hun master op de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Juliëttes historische interesse begon met het oude Egypte, maar is daar zeker niet tot beperkt. Daarnaast is zij actief in de politiek en in haar vrije tijd graag bezig met kunst.
SEBASTIAAN COOPS
SCHRIJVER
​
Sebastiaan is een historicus gespecialiseerd in koloniale en wereldgeschiedenis. Tijdens zijn studie geschiedenis en Azië-studies aan de Universiteit Leiden heeft hij zich veel beziggehouden met Nederlandse koloniale geschiedenis, met een bijzondere interesse in materiële geschiedenis. Je kunt hem daarom een echte verzamelaar noemen. Dat kun je ook bij hem thuis zien, waar hij een grote collectie oude prenten heeft over historische onderwerpen.