top of page
Zoeken

QUEEN CHARLOTTE: A BRIDGERTON STORY

- Jasmijn Groot -



Voor het eerst wijken de makers van het Bridgerton fenomeen af van het bewandelde pad en brengen ons nieuwe afleveringen om van te genieten, die voor de verandering niet zijn gebaseerd op de boeken van Julia Quinn, maar hun eigen heerlijke fictie betreft, uiteraard afgeleid van historische feiten. De nieuwe miniserie Queen Charlotte: A Bridgerton Story, de eerste in haar soort in de Bridgerton reeks, gaat over niet eerder vertelde verhalen, en in het verlengde daarvan over feiten die we graag delen met anderen, of die we juist liever voor onszelf houden. Het gaat over verborgen geschiedenissen rondom de realiteit van koninklijke huwelijken, liefde na weduwe worden, vrouwzijn en geestesziektes aan het begin van de 19de eeuw. Al deze onderwerpen en meer komen samen in de levens van twee van de beste personages uit het Bridgerton-universum: Queen Charlotte en Lady Agatha Danbury.


Charlotte


De originele Bridgerton-serie volgde het historische feit dat onze nieuwe favoriete monarch, koningin Charlotte (gespeeld door India Ria Amarteifio en Gilda Rosheuvel), een daadwerkelijk liefdeshuwelijk was aangegaan. Deze nieuwe serie brengt de nodige nuance aan in de totstandkoming van die unie. Het interessantste aspect van Charlottes verhaal, dat direct wordt ingezet door de dialoog in de openingsscene, is dat zij, net als de meeste andere koninklijke bruiden van haar tijd, is het duister werd gehouden over haar lot. Zo kende ze haar aanstaande echtgenoot, koning George III van Groot-Brittannie en Ierland (Corey Mylchreest en James Fleet), niet eens en ontmoette ze hem slechts kort een keer voor de bruiloft, wat in werkelijkheid bijna een algemene procedure was voor Europese koninklijke bruiden. Charlotte in het bijzonder werd bovendien niet op de hoogte gesteld over een heel specifieke eigenschap van haar aanstaande: zijn geestestoestand. Historisch gezien was het trouwens niet alleen Charlotte die hiermee te maken kreeg. Hetzelfde overkwam bijvoorbeeld ook de jongste zus van George, Carolina Mathilda, die trouwde met Christiaan VII van Denemarken en Noorwegen. Deze jonge monarch leed waarschijnlijk aan schizofrenie, een feit waar Carolina Mathilda niks over was verteld, met alle gevolgen van dien, die ook prachtig zijn verfilmd in A Royal Affair (2012).


De echte koning George III worstelde al vanaf enkele jaren na zijn trouwdag met zijn geestelijke gezondheid. Waarschijnlijk door de pogingen van het koninklijk huis om dit geheim te houden, weten we niet precies waar hij aan leed of wat de oorzaken waren. De serie rekent het in ieder geval toe aan de immense prestatiedruk die bij zijn rol kwam kijken. Hij zou daarin zeker niet de enige zijn geweest. Keizerin Sisi van Oostenrijk bijvoorbeeld leed vanaf haar huwelijk met Franz Jozef II tot het einde van haar leven aan angst- en eetstoornissen en depressies door de enorme verwachtingen van het Weense hof. De makers kunnen met dit narratief een tipje van de sluier oplichten over het onbesproken verleden van de wrede omgang met psychiatrische patienten en het destijds heersende stigma op geestesziektes. Er komt een verfrissend modern tintje bij kijken door de ijzersterke acteerprestatie van Corey Mylchreest, wiens personage krampachtig probeert zijn psychologische worstelingen geheim te houden voor zijn kersverse bruid. Het verhaal neigt soms wel een beetje naar het soort narratief waarbij een man wordt gered van zijn gekheid door de liefde van een vrouw. Maar hopelijk geeft Mylchreests ontwapende acteerprestatie aan kijkers mee wat de positieve werkingen zijn als je uitreikt naar geliefden voor hulp.


Agatha


In een serie over koningin Charlotte, mag een betere kennismaking met haar meest vertrouwde confidant, Lady Agatha Danbury (Adjoa Andoh en Arsema Thomas), natuurlijk niet ontbreken. Met haar scherpe tong, blakende zelfvertrouwen en haarfijne oplettendheid is Lady Danbury misschien wel ons favoriete personage uit het hele Bridgerton universum. Maar ze is ook de meest mysterieuze. Waar zij alle ins and outs kent over de ton, weten wij als kijker eigenlijk heel weinig over haar. We kregen pas in seizoen twee mee dat ze ooit getrouwd was. In deze miniserie komen we erachter dat haar ervaring met het huwelijk het tegenovergestelde was van die van koningin Charlotte. Haar eega was oud, narcistisch en had geen hoge dunk van Agatha. Charlotte had lief, Agatha helaas niet. We leren ook dat ze wel degelijk liefde heeft gekend. Het was alleen simpelweg niet met haar echtgenoot. Ze leerde de liefde pas kennen nadat ze op jonge leeftijd weduwe was geworden. En hoe!


Hoewel het Charlotte is die de hoofdrol speelt in deze serie, is het toch weer Lady Danbury die het helderst straalt door haar nederige menselijkheid en haar geweldige adviezen, die alle vrouwelijke kijkers in hun zak kunnen steken. Onze sympathie weet ze eens te meer voor zich te winnen door Violet Bridgerton (Ruth Gemmell) aan te moedigen haar verhaal als weduwe die openstaat voor een nieuwe liefde te delen, waardoor de twee een hechtere band met elkaar ontwikkelen. Maar net als koning George blijft Agatha een personage die zelf nauwkeurig uitkiest wat ze met de buitenwereld deelt en wat niet.


Zo zijn er weer heel wat verhalen verteld, maar zijn er nog steeds dingen waar we naar kunnen blijven smachten. Wat gebeurde er met de liefde van Charlottes hulpje Brimsley? Wanneer ging het echt helemaal bergafwaarts met koning George? Hoe pakte Charlotte dat aan? En waarom moet Lady Danbury toch met een stok lopen? Gaan ze het ons ooit vertellen? Dearest gentle reader, I do hope so!


Queen Charlotte: A Bridgerton Story is nu te zien op Netflix.


 

Afbeelding: Netflix (2023) Queen Charlotte: A Bridgerton Story.



留言


bottom of page