top of page
Zoeken

GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE

 - Jasmijn Groot -


Een gepensioneerde lerares en een sekswerker treffen elkaar in een hotelkamer. Zij is sinds twee jaar weduwe. Hij is ingehuurd om haar seksuele ervaring op te vijzelen. Zij is ontzettend nerveus. Hij de kalmheid zelve. Zij deelt details over haar persoonlijke leven. Hij maar spaarzaam. Zij heeft een valse naam opgegeven. Hij ook. En toch vinden de twee hun eigen vorm van intimiteit bij elkaar, die een levensveranderende ervaring teweegbrengt.


De Britse comedian en actrice Katy Brand schreef het verhaal, dat in 2022 is uitgekomen als de film Good Luck to You, Leo Grande, tijdens de pandemie. De afgesloten hotelkamer die het decor vormt en de slechts twee acteurs (Emma Thompson en Daryl McCormack) die hun opwachting maken, zijn overduidelijke hints naar dit gegeven. De kamer doet denken aan de beperkte mobiliteit die ons was opgelegd, net als de interactie tussen de twee hoofdpersonages, die herinneringen opwekt aan het één-op-één contact waar we de afgelopen jaren aan gewend zijn geraakt door COVID-restricties. Aan de andere kant is de manier waarop de twee voor elkaar onbekende hoofdpersonages toenadering tot elkaar zoeken in hun aparte klantendienst-relatie, een prachtige boodschap dat je na corona je weer buiten je vertrouwde kring contact mag opzoeken. En dat het zo ontzettend de moeite waard is als je dat doet.


Maar het thema rondom de intimiteit tussen Nancy en Leo doet nog zo veel meer. Het draagt allereerst positiviteit over seks met zich mee. Nancy is duidelijk het slachtoffer van de zogenaamde orgasmekloof, het madonnacomplex, de rigide regels die onze maatschappij heeft gehangen aan vrouwelijke seksualiteit. In andere woorden: ze heeft nog nooit lol beleefd aan seks. En dat is waar Leo zijn intrede doet. Maar hoe open zijn denkbeelden over seks ook zijn, zelfs hij is niet helemaal vrij van littekens. Hun ontmoetingen hebben een blijvende indruk op beide personages. De interactie tussen Nancy en Leo brengt het publiek hopelijk bij, dat seks niet alleen hartstikke leuks is, maar ook hoe belangrijk het is dat we er ons zonder schaamte aan kunnen overgeven. En in het verlengde, hoe vernietigend negatieve oordelen werken op de beleving van genot.


 

De film is daarnaast een ode aan lichaamspositiviteit, in het bijzonder voor de oudere vrouw. Emma Thompson heeft het er tijdens de promotie van de film haar missie van gemaakt om vrouwen beter te laten voelen over hun eigen lichaam. Die bekende reels, posts en video’s op social media, waarin ze andere vrouwen maant om nooit op dieet te gaan (‘Walk away from the diet!’): ja, dat zei ze allemaal in de aanloop naar de première van Good Luck to You, Leo Grande. Haar personage Nancy, die de zestig is gepasseerd, huurt opzettelijk een veel jongere gigolo in om beter over zichzelf te voelen. Maar wanneer ze hem in levenden lijve aanschouwt, wordt meteen duidelijk hoe onzeker ze is over haar uiterlijk. Leo had niet liever voor haar kunnen zijn door precies uit te zoeken wat zij nodig heeft om zich comfortabel te voelen. En met succes. Nancy gaat steeds lekkerder in haar vel zitten. En je kan het als kijker niet helpen dat je haar steeds meer door de ogen van Leo gaat bekijken. Ze wordt met de minuut leuker en aantrekkelijker.


Toch blijven er nog een aantal barrières overeind staan die afgebrokkeld moeten worden. Al tijdens de tweede sessie geven de twee hoofdpersonages aan elkaar toe dat Nancy en Leo niet hun echte namen zijn. Nancy is bang ontdekt te worden, om als iemand die voorheen lesgaf in verband te worden gebracht met prostitutie. Maar ook vreest ze voor oordeel, omdat ze een vrouw is die het lef heeft haar seksualiteit te (her)ontdekken. Leo heeft aan de andere kant zijn eigen redenen om een pseudoniem te kiezen. Hoe comfortabel hij zich ook lijkt te voelen in zijn vak, hij verbergt zich achter een schuilnaam. Niemand mag weten wat hij voor de kost doet, want de wereld buiten de hotelkamer is sekswerkers niet vriendelijk gezind. Laat staan familie en vrienden. Leo is doodsbang voor de afwijzing van degenen die hem het dierbaarst zijn. Terwijl Nancy wél deelt waar zij vandaan komt, gooit Leo een behoorlijke muur op. Maar wanneer hij die eindelijk neerhaalt, kan het plezier pas écht beginnen en wordt de laatste boodschap van de film duidelijk: je kan pas ten volle van intimiteit genieten als je open naar elkaar toe bent.


Godzijdank heeft Katy Brand de twee hoofdpersonages niet met elkaar laten eindigen. Dat zou de hele film teniet hebben gedaan. Nee, het resultaat van de ontmoetingen tussen Nancy en Leo heeft een veel beter resultaat. Ze hebben de ander iets meegegeven waar ze elkaar niet meer voor nodig hebben. Nancy heeft meer zelfvertrouwen gekregen, Leo heeft een stap gemaakt om zijn eigen demonen aan te pakken. Zien ze elkaar ooit nog een keer? Nancy wenst Leo in ieder geval het allerbeste. En ze heeft hem aan al haar vriendinnen aanbevolen.


 

Afbeelding: Align, Genius Pictures (2022) Good Luck to You, Leo Grande.


コメント


bottom of page